Header Bild

Bärbara datorer eller laptop välj rätt

 

Den snabba utvecklingen på bärbara datorer eller laptop gör att en laptop kan vara ett bra alternativ för dig som vill arbeta utan att vara bunden till ett kontor. Bärbarhet och bra prestanda gör bärbara datorer till en viktig del av det dagliga livet för miljontals människor, allt från studenter till affärsresenärer.

Det finns fler valmöjligheter än någonsin. Jag kommer att förklara de olika alternativen som skärmstorlek, vikt, batteritid, cpu, ram, rom och kommunikationsportar mm.

Behöver du en supersnabb CPU? eller en stor hårddisk? Jag förklarar de olika alternativen och beskriver vilka funktioner som är mest kritiska och viktiga.
Letar du efter en kraftfull, smidig laptop till ett rimligt pris? Mina råd hjälper dig att hitta rätt laptop just för dig. Du måste tänka på sådana saker som storlek, vikt, mått, skärm, batteritid och tangentbordkvalitet plus tillval som inbyggd trådlöst, bluetooth mm.

Bilden föreställer en bärbara datorer laptop som har uppfälld skärm märket är okänt men liknar en HP dator eller någon liknande är lite svårt och se föreställer bakstycket av en ovanligt långsmal dator av de specifikationer HP  lämnat in till framgår att den är Windowsbaserad och utrustad med wlan, bluetooth och stöd för 3g dock framkommer ingenting om produktens storlek, utöver den annorlunda långsmala form som syns på bilden. Det skulle kunna vara en modell enligt följande spec:Operativsystem: Windows® 7 Ultimate, Windows® 7 Professional, Windows® 7 Home PremiumSkärm: 15.6" 16:9 HD (1366x768) LED backlit Dimensioner och vikt: 38.6 x 25.7 x 3.16~3.309 cm (B x D x H)2.76 kg (med 6-cellsbatteri) Gränssnitt: 1 st. mikrofon-in jack, 1 st. hörlur-ut jack, 1 st. VGA-port/Mini D-sub 15-stifts för extern monitor, 1 st. USB 3.0-portar 2 st. USB 2.0-portar, 1 st. RJ45 LAN-jack för LAN-ingång, 1 st. HDMI

Processor
Intels dual Core i5, 430M processorer har hjälpt de bärbara datorer att vinna mark i kraft. I en test för bärbara datorer som använder dessa processorer med dubbla kärnor utförs en massa funktioner betydligt snabbare än datorer som använder single-core processorer, särskilt när man kör multitasking. På nyare bärbara datorer kan du se hänvisningar till Core Duo, Core 2 Duo och Core 2 Extreme, som utgör steg i datorkraft för bärbara datorer. 

Vissa bärbara datorer använder AMD Athlon Turion 64 X2 processor med dubbla kärnor, som också stöder förbättrad prestanda. Turion 64 X2 och Core 2 Duo båda ger 64-bitars stöd, som kommer att bli allt mer användbart när fler 64-bitars program når marknaden.

Lågprisdatorer erbjuder Intels Celeron M-processor, som i allmänhet inte är så snabb som Core 2 Duo processorer. Och nedanför lågprissegmentet hittar man de nya mobila processorerna som finns i netbooks (eller mini notebooks) 3000 kr maskiner som körs på låg effekt, låg kostnad och 1,6 GHz Atom processorer. Fördelar som lång batteritid <5 tim.

Systemminne
Om du köper en ny laptop ingår i allmänhet 2 GB systemminne. Många bärbara datorer idag finns med 3GB RAM eller mer. Innan du väljer att uppgradera till mer RAM kontrollera vilken version av Windows din nya bärbara dator använder. Ett 32-bitars OS kan inte effektivt använda mer än 3GB RAM-minne. Ett 64-bitars kan gå högre.
Utrusta din bärbara dator med mer RAM-minne när du köper den och det hjälper dig att förlänga datorns livslängd.

Grafik minne
Bärbara datorer kan ha två olika typer av videokretsuppsättningar: Separat video vilket innebär ett separat installerat grafikkort eller integrerad grafik. Dedikerade grafikkretsuppsättningar kommer från nVidia och ATI/AMD, medan integrerad grafik är vanligtvis från Intel. Om du tänker använda din bärbara dator för spel, se till att den har minne tillägnat grafik, snarare än att förlita sig på grafikminne som drar från primärminne. Gamers kräver avancerade 3D-grafikkort, tillsammans med minst 1024 MB dedikerat grafikminne men kom ihåg att en bärbar är aldrig ett bra alternativ för spel.

Scalable Link Interface
Vissa bärbara datorer erbjuder nu Scalable Link Interface (SLI) som ger en möjlighet att köra flera grafikkort i en maskin. Hybrid SLI, en teknik som erbjuds av nVidia, innebär två GPU: er som används inom en och samma dator. Den enklaste versionen av Hybrid SLI finns redan på Apples nya MacBook Pro laptop och i ett par notbook från Sonys VAIO linje. Med dessa maskiner kan du växla mellan ett högt driv diskret GPU för grafikintensiva arbete eller spel och en integrerad GPU på moderkortet för låg-efterfrågan på grafik. Ett andra genomförande av Hybrid SLI kommer att möjliggöra en integrerad grafikprocessor, som nVidia GeForce 9400M GS, att arbeta tillsammans med en diskret GPU för bättre prestanda när det behövs och sedan nedväxling till ett lägre energisparläge när den inte är aktiv.

Skärm
Laptop skärmar fortsätter att bli större och de flesta har gått över 19", så att du kan visa kalkylblad eller filmer med lätthet. Men andra skärmar har blivit betydligt mindre för att rymma alla sorter datoranvändning. Priset är inte längre avskräckande för något av dessa val. Även budgetköpare kan unna sig lyxen av högupplöst film. Bärbara datorer med 14,1-tums och 15,4-tums skärm kostar under 5000 kr. 
De flesta tillverkare av bärbara datorer erbjuder bärbara datorer med bredbildsformat, för att visa dokument samt att visa filmer vid deras rätta proportioner.
Ultraportable anteckningsböcker max 13". Allt mellan 13" och 17" betraktas som en universell maskin en laptop som fortfarande passar i väskan. Den nya medelvägen för alla ändamål är skärmar på 16", eftersom skärm av denna storlek kan visa äkta 1080p 1920 x 1080 bildpunkter.

 

Batteri
Batterier för laptop fortsätter att förbättras. I en test för bärbara datorer med en Core Duo och Core 2 Duo-processor var genomsnittet ca 3,5 timmar på en batteriladdning. Tänk på att tillverkare kan förbättra sina tider genom att vidta åtgärder som att stänga av trådlös mottagare, som tenderar att konsumera en hel del kraft. Och kom ihåg att lättare bärbara datorer tenderar att ha längre batteritid liv än stora desktop ersättare har.

Tangentbord och pekdon
Även om du kan vänja dig vid nästan alla laptop tangentbord, är det bäst att prova innan du köper. Tunna och lätta bärbara datorer har oftast mindre tangentbord än tangenterna på en stationär dator, och deras layouter kan skilja sig från ett vanligt tangentbord på flera vis. Om du har stora händer bör du vara medveten om att en ultraportabels tangentbord kan vara svårt att använda. Köp en USB mus för bärbara datorer. Det är en liten investering, men dina händer kommer att tacka dig för det.

Optiska och andra enheter 
De flesta tillverkare erbjuder bärbara datorer med omskrivningsbara DVD enheter. Men nu när Blu-ray Disk har segrat över HD DVD formatet, blir fler bärbara datorer konfigurerade med Blu-ray enheter. Om du behöver en diskettenhet av någon anledning, kan du köpa en USB add on enhet för ca: 200 kr.

Hårddisk
Även billiga netbooks kommer nu med 250GB HDD (hårddiskar). De flesta maskiner erbjuder hårddiskar i intervallet 200 GB till 700 GB, ultraportabla erbjuder nu även solid state diskar (SDD). SDD är snabbare och lättare än hårddiskar, deras förmåga är avsevärt lägre (ca 128GB) men är betydligt dyrare. I dagens marknad, kostar en 80GB SSD ungefär 2000 kr till en laptop. Så måste du balansera hastighet, vikt, pris och lagringskapacitet. Oavsett vilket val du gör kommer du finna att hårddiskutrymme fylls snabbt, så du bör kanske överväga att köpa en bärbar extern hårddisk också.

Vikt och design 
Bärbara datorer sträcker sig från 5 kg dator till ultraportable lättviktare som förlitar sig på externa hårddiskar för att väga in på under 1kg. Vissa bärbara datorer fortsätta att erbjuda den optiska enheten som en modul, så du kan byta ut den för en andra hårddisk eller ett extra batteri. 
När du gör ett köp, kom ihåg att du bör överväga vikten inte bara av den bärbara datorn utan även för AC adapter, extra batterier, alla externa moduler och deras kablar. Ultraportable bärbara datorer har lätta adaptrar, men de kan väga nästan lika mycket som en fullstor bärbar dator om du har att göra med en extern optisk enhet också.

Portreplikator
När du återvänder till ditt skrivbord, kan du koppla in den bärbara datorn på en dockningsstation eller portreplikator. Priserna varierar från 3500 till 10 500. 
Få laptops kommer med en full uppsättning av gamla portat. Serieportar är lika sällsynta som ufo iakttagelser, liksom PS/2 portar för mus eller tangentbord. De flesta bärbara datorer har fortfarande en PC-kortplats, även om många nu erbjuder en Express Card plats också. Med nya grafikprocessorer erbjuder många bärbara datorer och även en del netbooks HDMI utgångar. 
De flesta bärbara datorer har minst två USB 2.0 portar, många erbjuder fyra, och vissa upp till sex.
FireWire IEEE 1394 port för anslutning av en extern enhet eller en digital videokamera. Du bör titta så din dator inkluderar eSATA portar som nu är den nya standarden. 
Inbyggt Ethernet är standard på alla bärbara datorer, men många modeller har även Gigabit Ethernet.

Bluetooth
Bärbara datorer med Intel Core Duo eller Core 2 Duo processorer eller AMD Turion 64 X2-processor innehåller Intels trådlösa 802.11a/b/g/n chipset. Den nya standarden på WAN är n.
Vissa bärbara datorer levereras med inbyggt trådlöst WAN nätverk, vilket gör det enkelt att koppla upp sig hemma på routern eller externa WAN.

Minneskortsläsare
Nya laptops innehåller också en multiformat läsare för flashkort, som kan läsa Secure Digital, Multi Media Card, Memory Stick, Memory Stick Duo och xD format.
Innan du köper en laptop, fundera på hur du kommer att använda den. Om ditt primära mål är att köra ordbehandling, kalkylprogram eller bara skicka e-post, då kan en netbook som kostar mindre än 3 500 möta dina behov. Men en netbook innebär vissa uppoffringar, mindre processor, ungefär 1 GB RAM, inte mycket hårddiskutrymme, ingen optisk enhet, och en 10,2-tums skärm. 

Kom ihåg att de flesta leverantörer låter dig skräddarsy din egen bärbara dator genom att välja från ett ofantligt antal funktioner, som ger dig en hel del kontroll över slutresultatet. Du kanske kan ha råd med en snabbare dator genom att acceptera en mindre, billigare hårddisk eller DVD-ROM/CD-RW enhet istället för en BD-ROM.

 

Tänk på!
Installerat minne. Ju mer installerat minne din laptop har, desto fler program kan du köra på en gång, och din dator kommer att fungera bättre. Uppgradering av minnet i en laptop är lite svårare än på en stationär, så köp så mycket minne förinstallerat som du har råd med. 
Bärbara datorer med 2 GB RAM är optimala. Om du använder Windows 7 på en laptop, överväg att uppgradera till 3 GB RAM eller mer om din bärbara dator använder ett 64-bitars version av windows.

Tänk på!
Processor. CPU bestämmer hur snabbt en process kan köra program och utföra uppgifter. Core Duo och Core 2 Duo processorer är bra val för snabb behandling. Atom processorer används endast i budget netbooks, så planera efter dina behov.

Ramminnet
Datorns primärminne ramminnet är den i särklass viktigaste delen i en dator. Det gäller oavsett vilket operativsystem det handlar om, men allra mest krävande är Windows Vista. Med bara 1 GB går många uppgifter så långsamt att användaren ibland tror att program och tjänster slutat fungera för att allting går så kolossalt långsamt.

Tänk på!
Skärmstorlek. Den angivna storleken på en bärbar LCD-skärm är ett diagonalmått. Ju större skärm, desto högre upplösning och desto mer information kan du se på en gång. Vid det här laget är de flesta bärbara datorer i bredbildsformat. Om du vill ha en laptop med en standard skärm måste du söka lite, men de är fortfarande tillgängliga. Bildförhållandet på nyare 16-tums laptop skärmar erbjuder en idealisk lösning för att visa HD-filmer på resa.

Tänk på!
Screen beläggning. På en laptop är LCD-panelen bara så bra som det ser ut när man tittar i den. Kan du se text och bilder tydligt när du tittar på den i dagsljus? Många bärbara datorer som ser vassa ut på butikshyllor tack vare sin extra blanka färg kan vara tuffa att arbeta med utomhus eller på ett kafé. Så kom ihåg, inte bara hur du tänker använda din bärbara dator, men där du vill använda den.

HDD
Hårddisk. Ju större hårddisk, desto mer data kan du hålla på din laptop. De flesta billiga netbooks erbjuder 200 GB diskar vid denna tidpunkt 2010, så varför inte ge dig själv ett litet utrymme att växa på? Om du planerar att arbeta med databaser, kalkylblad eller digitala foton, musik eller videofiler, välj en stor hårddisk minst 500 GB. Var noga med att ta reda på hårddiskens hastighet också. Äldre, långsammare diskar snurrar i 4200 rpm, de mest aktuella enheterna snurrar i 5400 rpm, men 7200 varv/modeller erbjuder bättre hastighet i data skriv/läsa intensiva aktiviteter.

Tänk på!
Expansion. Ju mer expansion möjligheter laptoppen har, desto mer möjligheter har du för inkoppling av nya optiska enheter eller andra enheter för lagring. Men att byta diskar tar tid, och modulära komponenter är inte lika vanligt som de brukade vara.

Tänk på!
Optiska enheter. De flesta tillverkare erbjuder bärbara datorer med återskrivbara DVD enheter, som ger dig mest flexibilitet. Alternativt kan vara att du köper en laptop med en lös DVD-ROM/CD-RW drive. 

Laptop tips
Är du nu redo att köpa en bärbar dator? Här är mina rekommendationer och specifikationer som kommer att passa behoven hos den genomsnittlige användaren. 

Kända märken på bärbara dator
Acer 
Apple 
Asus 
Fujitsu Siemens 
HP 
Lenovo 
LG 
Sony Vaio 
Toshiba 

En 2,0 GHz Core 2 Duo processor. För dagliga arbete, ordbehandling, kalkylprogram, musik, e-post då behöver du inte den senaste, största dyraste processorn, med Core Duo får du bra resultat och lång batteritid.

3 GB eller mer minne allt annat kommer sakta ner ditt arbete. De enda nya maskiner som fortfarande har mindre än 2 GB RAM är netbooks. Uppgradera till ett 64-bitars OS om du vill ha mer än 3 GB på din laptop.

Tänk på!
Kompletterande batteri. Om du vill ha mer tid borta från ett eluttag, köp en med ett högkapacitets batteri när du köper den bärbara datorn, eller köp en laptop som har ett modulfack för att hålla ett extra batteri i. Extra batterier kostar normalt mellan 1000 kr och 1500 kr. 

En 17 tums bredbildsskärm
En skärm större än 15 tum tillåter högre upplösningar. Större är oftast bättre, särskilt för ögonen. 

En pekplatta
Pekdon är en smaksak. I de flesta finna en touchpad vilket är lättare att använda än en styrpinne. För människor som inte kan välja mellan en styrplatta och en styrpinne, finns några bärbara datorer med båda. Om du köper en av dessa, se till att det ger dig två musknappar en för pekplattan och den andra för styrpinnen så du inte behöver sträcka dig för att nå de.

Hur man väljer och köper rätt bärbara datorer eller laptop som pdf fil
Högerklicka och välj spara som för att ladda ner filen

 

▲ Till sidans topp

datathomas logga