Header Bild

Tips & Råd.

 

 

Här kommer jag varje vecka att skriva om olika problem som kan uppstå med din dator och hur du enkelt kan lösa dem.

 

Oavsett om det handlar om långsam prestanda, virus, programvaruproblem eller något annat tekniskt strul, så kommer jag att ge dig tips och steg-för-steg-guider för att snabbt få din dator att fungera som den ska igen. Håll utkik varje vecka för nya inlägg och praktiska lösningar!

Säkerhetskopiera regelbundet: Det värsta som kan hända är att du förlorar viktiga filer på grund av en krasch eller virus. Se till att ha regelbundna säkerhetskopior på en extern hårddisk eller i molnet.

Håll din dator uppdaterad: Både operativsystemet och programvaran behöver regelbundna uppdateringar för att fungera optimalt och för att säkerställa att du har de senaste säkerhetsåtgärderna.

Använd ett starkt lösenord: Ett starkt lösenord är avgörande för att skydda dina personuppgifter. Använd en kombination av stora och små bokstäver, siffror och specialtecken.

Var försiktig med vad du klickar på: Klicka inte på okända länkar eller öppna bilagor från okända avsändare. Detta kan leda till att du får virus eller malware.

Rengör din dator regelbundet: En dator som är full av skräpfiler kan bli långsammare. Rengör din dator regelbundet genom att ta bort oanvända program och filer.

Datorn är långsam
Orsak: Datorn kan ha för många program som körs samtidigt, eller hårddisken kan vara nästan full.
Lösning:
Stäng onödiga program, rensa upp på hårddisken och överväg att uppgradera till en SSD om du använder en traditionell hårddisk.

Datorn startar inte
Orsak: Problem med strömförsörjningen, fel på moderkortet eller trasig strömkabel.
Lösning: Kontrollera att strömkabeln är ordentligt ansluten, prova ett annat vägguttag eller strömkabel. Om problemet kvarstår kan det vara moderkortet eller nätaggregatet som behöver bytas ut.

Program kraschar ofta
Orsak: Korrupta filer, inkompatibla drivrutiner eller för lite RAM-minne.
Lösning:
Uppdatera programmen, installera om dem om nödvändigt, och se till att du har uppdaterade drivrutiner. Överväg att uppgradera ditt RAM-minne.

Skärmen är svart
Orsak: Problem med grafikkortet, kablarna eller skärmen.
Lösning: Kontrollera att alla kablar sitter ordentligt fast. Prova med en annan skärm eller grafikkort för att utesluta fel.

Internet fungerar inte
Orsak: Problem med nätverkskortet, routern, eller felaktiga inställningar. Lösning: Starta om routern och datorn. Kontrollera att nätverkskabeln är korrekt ansluten, och att dina nätverksinställningar är korrekta. Om problemet kvarstår, uppdatera nätverksdrivrutinen.

Datorn överhettas
Orsak: Blockerade luftventiler, trasiga fläktar eller damm i datorn.
Lösning:
Rengör datorn från damm, se till att luftventilerna inte är blockerade, och kontrollera att alla fläktar fungerar som de ska.

Blåskärm (BSOD)
Orsak: Drivrutinsfel, hårdvaruproblem eller mjukvarukonflikter.
Lösning: Kontrollera och uppdatera drivrutiner, kör en diagnostik på hårddisken och minnet, och kontrollera om det finns några nya Windows-uppdateringar som kan lösa problemet.

Datorn startar om sig själv
Orsak: Virus, överhettning eller fel i operativsystemet.
Lösning: Kör en virusgenomsökning, kontrollera temperaturen på datorns komponenter och återställ operativsystemet om nödvändigt.

Ljudet fungerar inte
Orsak: Problem med ljuddrivrutinerna eller felaktiga ljudinställningar.
Lösning:
Kontrollera ljudinställningarna i operativsystemet, uppdatera ljuddrivrutinerna och se till att ljudutgången är korrekt inställd.

Tangentbordet eller musen svarar inte
Orsak: Problem med drivrutiner, trasiga enheter eller felaktig USB-port. Lösning: Prova att ansluta enheterna till en annan USB-port, uppdatera drivrutinerna eller testa med ett annat tangentbord eller mus för att utesluta fel på själva enheten.

 

Alla andra kan det där med Datorn mycket bättre och gör en massa smarta och kul saker. Hur kommer man vidare, blir effektivare och förstår mer? Här ger jag några råd, från enkla vardagstips till mer avancerade saker för datorn.

Gör mappar och sortera i din dator.
Du hittar lättare bland dina filer om du gör mappar i hemmakatalogen och sorterar in dem där. Huvudsaken är att det inte är fler saker i varje mapp än du kan överblicka. Samma sak kan du göra med e-posten. Sortera in e-post som hör till en viss person i en mapp. Sortera in mail från mailinglistor för sig, skapa arkivmappar för mail som du vill spara men som är äldre än en viss tid och så vidare.

 

Öppna fler fönster.
Datorn klarar av att ha flera program igång samtidigt. Du kan samtidigt hålla koll på din e-post, som du jobbar i ett Word dokument och kollar upp några fakta ute på Internet. Öppna fler fönster och lär dig att minimera, maximera och återställa fönster. Lär dig att ändra storlek på återställda fönster och att flytta dem genom att ta tag i namnlisten och dra fönstret.
Prova att växla mellan fönster med [Alt]+[Tab]

 

Stäng lagom.
Det går mycket fortare att öppna ett minimerat fönster än att starta ett program som du stängt igen. Stäng inte program som du snart behöver igen. Å andra sidan kan du inte ha hur många och stora program igång som helst utan att datorn börjar bli trött. När du behöver gå i från datorn kan du låsa den med [Flagga]+[L]. Du låser upp den med [Ctrl]+[Alt]+[Del].

 

Lär dig Windows ordentligt.
Se till att lära dig Windows ordentligt. Lär dig flytta, kopiera, döpa om ta bort och göra genvägar till filer. Lär dig hantera fönstren. Lär dig ställa in Windows så det ser ut och känns OK att jobba med. Leta upp alla smarta små program som ingår.

 

Gör malldokument.
Vissa typer av dokument är återkommande. Skriver du till exempel en massa recept, så kan du göra en mall för sådana, så att de får rätt format och alla rubriker finns med från början. Du får förstås ändå fylla i själva innehållet, men mycket av strukturen är givet och layouten är färdig från början.

 

Word kan mer än du tror.
Du sitter väl inte och gör innehållsförteckningar för hand? Använder du bara de riktiga rubrikerna i programmet, så fixar du en innehållsförteckning på några sekunder.

 

Använd autokorrigeringen kreativt.
Autokorrigeringen i Word kan du använda för att slippa skriva långa ord och fraser många gånger. Lägg in de fraser du ofta använder, till exempel mvh som får expanderas till Med vänlig hälsning .

 

Spara ofta och jobba med versioner.
Det är lätt att göra något fel och det händer också att tekniken fallerar. Jobba med olika versioner. Spara med olika filnamn, så att du kan gå tillbaka

 

 

Word kan inte allt.
Word är rätt okej för ordbehandling, men det är inget program du ska använda för att söka filer, bearbeta bilder och det brukar bli problem om du försöker göra en alltför avancerad layout. Försök inte göra allt i Word och att spara allt som word dokument. Botanisera bland de andra programmen i din dator till att börja med, men kanske måste du skaffa något ytterligare program för att kunna göra det du vill.

 

Prova fler program.
Börja med att göra bilderna till nästa redovisning i Power Point och att lägga upp din månads budget i Excel. Fortsätt sedan med att lära dig något bildprogram (se nedan). 

Ta reda på vilka program dina vänner använder. Kanske är det några av dessa program som också finns i din dator. Kanske några av programmen, eller motsvarande, också finns att ladda ner gratis till din egen dator. De här programmen är kanske inte alldeles självförklarande men det är ofta värt att sätta sig in i hur man använder dem.

 

Tabeller i Excel.
Excel och andra kalkylprogram är inte bara användbart bara för rena kalkyler utan fungerar ofta bra för andra data i tabellform. Du kan söka, sortera, rita diagram och mycket annat. Jobbar du med stora och komplexa datamaterial bör du nog emellertid fundera på att använda en databashanterare i stället. 



Linjediagram är ofta fel.
Ofta när du tror att du vill ha ett linjediagram i Excel mellan punkterna i x-led lika oavsett vilka värden du använder. Gör ett punktdiagram med en linje i stället, så blir det rätt i både X- och y-led.

 

Behöver du verkligen Photoshop.
Photoshop är ett fantastiskt program för proffs i den grafiska industrin — men dyrt! Vi andra klarar oss ofta med lite enklare program som the GIMP som du kan ladda ner och installera från www.gimp.org . Gratis.

 

Googla.
Mer än du tror finns där ute på Internet. Gå in på http://www.google.se och skriv några ord på sökraden så hittar du antagligen det du vill. Ju fler ord du skriver desto exaktare, men mer avgränsad blir din sökning, så du kan behöva prova dig fram lite.

 

Lär dig några URL-er.
En URL är adressen till en resurs på Internet, till exempel en webbsida. Några bra och viktiga sådana bör du kunna utantill. Börja med att plugga in adressen till Google.

 

Öppna fler sidor.
En del webbsidor kan ta rätt lång tid att ladda. Öppna flera webbsidor samtidigt, antingen i olika fönster i Internet Explorer eller varför inte skaffa Mozilla Firefox, som har ”tabbed browsing”, det vill säga de olika sidorna kan läggas under olika ”flikar”. Vitsen är att du kan ladda en sida medan du läser en annan.

 

 

Fixa en ”hemsida”.
Lär dig skriva html, lär dig föra över sidan och bilderna till webbservern. Förutom att själva sidan säkert blir trevlig och nyttig, så lär du dig massor om hur det fungerar i datorernas värld.

 

Läs en bok.
Datorn kan göra väldigt mycket för dig, men det gäller att du kan locka fram det där lilla extra ur din “burk”. Det gör du lättare om du själv kan lite mer och följer med i ut vecklingen. Läs datortidningar regelbundet. Låna eller köp böcker om de program du kör och inte minst om det operativsystem du använder.

 

▲ Till sidans topp

logotyp